CineMec / Pathé bioscopen

De CineMec Groep bestond uit drie theaters in Ede, Utrecht en Nijmegen. De theaters zijn ontwikkeld als multi infotainment centrum met naast bioscoopfunctie ook ruimte voor grote congressen en evenementen. In 2014 zijn de drie CineMec theaters overgenomen door de Pathé Groep en zijn de drie theaters omgedoopt tot Pathé bioscopen. De Noordereng Groep is voortgekomen uit de CineMec groep.

CineMec Utrecht

CineMec Leidsche Rijn ligt op de kruising van de monumentale ‘as’ van het Berlijnplein in Utrecht met de ‘Cultuuras’ die de Hofstede Terwijde en de boerderij Rood Noot met elkaar verbindt. Het gebouw grenst direct aan de landtunnel van de A2. CineMec Leidsche Rijn is een Multi Media Center. Behalve naar een film kijken kan een bezoeker er ook ontmoeten en studeren. Uitgangspunt voor het ontwerp is dat het gebouw aanvankelijk als een pionier ‘stand alone’ in het gebied staat. Dit betekent dat dit MMC voor een belangrijk deel haar eigen sfeer en levendigheid moet maken. CineMec Leidsche Rijn is daarom vormgegeven als een opvallend en mooi uitgevoerd rood volume, dat zowel stand alone als midden in het toekomstig stedelijk weefsel optimaal tot zijn recht komt. 

De zalen hebben verschillende formaten en zijn multifunctioneel. De indeling is primair gericht op het kijken van films, maar de inrichting is zodanig dat de zalen ook te gebruiken zijn als congreszaal, voor lezingen, kleinkunstvoorstellingen etc. De verschillende zalen zijn compact opgestapeld waartussen de foyerruimte zijn weg vindt. De trap die vanaf de begane grond tot en met het dakterras doorloopt verbindt alle publieke foyerruimten met elkaar. Vanaf het dakterras is een prachtig uitzicht over Utrecht en Leidsche Rijn gegarandeerd.

GEBOUW
Nieuwbouw multitainment centrum

START PROJECT
2012

OPLEVERING
2015

ARCHITECT
DP6

ADRES
Berlijnplein 100, Utrecht

ADVISEURS
ABT, Delft/Velp | DGMR, Arnhem | Advicus, Deventer

OPPERVLAKTE (BVO)
11662 m²

UITVOERING
Dura Vermeer Bouw, Amsterdam/Hengelo

PUBLICATIES
_Bouwen aan Ambities, CineMec: BIM maakt het ondenkbare haalbaar, december 2015
_Staalmakers, CineMec Leidsche Rijn, november 2015
_Bouweninformatie, Project uitgelicht: CineMec-bioscoop Utrecht, november 2015 

CineMec Ede

Bij de afslag Ede aan de A12 rijzen rode metalen dozen uit het gras. Samen vormen ze het einde van de kilometerslange geluidswal. Door de hoge eisen die worden gesteld aan de geluiddichtheid van de bioscoopzalen, kunnen deze met gemak dienst doen als geluidsscherm. Onder de zalen ligt een centrale hal uitgehold in de geluidswal. Trappen en zwevende vloeren en de naar binnenstekende bioscoopzalen bepalen hier de sfeer. In de aansluiting van het gebouw met de geluidswal is onder het grasdak een spectaculaire multifunctionele ruimte ontstaan. Het gebouw is in een latere fase uitgebreid met een evenementenhal en een parkeergarage in de geluidswal.

De tweede fase van CineMec bestaat uit een parkeergarage in de wal en een grote multifunctionele zaal. De garage biedt plaats aan 415 auto’s en is volledig in de geluidswal geïntegreerd. De multifunctionele zaal heeft 1000 zitplaatsen en kan door middel van een optakelbare tribune in korte tijd omgebouwd worden tot een zaal met een vlakke vloer.

GEBOUW
Nieuwbouw multitainment center: 8 bioscoopzalen, 1350 zitplaatsen, 650 m² horeca, 1700 m² expositieruimte; totaal 8500 m² bvo. Evenementenhal en parkeergarage: 16500 m² bvo

START PROJECT
1996

OPLEVERING
2015

ARCHITECT
DP6

ADRES
Laan der Verenigde Naties 150, Ede

ADVISEURS
ABT, Delft/Velp | Adviesbureau J. van Toorenburg, Den Haag | Stevens en Van Dijck Ingenieursbureau, Zoetermeer | DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem | Peutz & Associés, Zoetermeer

BIJZONDERHEDEN
_Nominatie Architectuurprijs Ede 2006
_Winnaar publieksprijs Architectuurprijs Ede 2006 
_Winnaar Architectuurprijs Ede 2009 
_A-label Duurzaam Bouwen, SenterNovem (eerste bioscoop Nederland)

CineMec Nijmegen

De bioscoop is ontworpen op een goed zichtbare plek aan de Mauritssingel in de Waalsprong tussen Nijmegen en Arnhem en grenst aan de nieuw gemaakte recreatieplas. Het gebouw bestaat uit een aantal herkenbare losse zaalvolumes die zodanig zijn geplaatst dat de tussenruimten tussen de zalen verschillende functies kunnen opnemen. Het hele gebouw staat op een cirkelvormige funderingsplaat die zorgt dat de invloed op het in de ondergrond aanwezige archeologisch monument tot een minimum beperkt blijft. Het dak over de tussenruimte is over een aantal lijnen ingesneden en geplooid. De tussenruimten die hierdoor ontstaan zorgen voor daglicht diep in het gebouw.

De hoofdentree van het gebouw is gericht naar de noordoostzijde waar het meeste publiek vandaan komt en bevindt zich onder een opgetild volume. In dit volume bevinden zich de kantoorfuncties van het gebouw. Een tweede toegang richt zich naar het strand en de plas. Vanuit dit punt zijn de verlichte ruimten van de bioscoop al van verre zichtbaar over het fietspad. Een derde toegang is gericht naar de Mauritssingel, hier ligt een terras op de avondzon. De begane grond bevat functies als congresruimten en horeca die flexibel gebruikt kunnen worden. Aan het strand is een restaurant gerealiseerd, als buitenpaviljoen van de bioscoop.

GEBOUW
Nieuwbouw multitainment center

START PROJECT
2012

OPLEVERING
2016

ARCHITECT
DP6

ADRES
Willem van Arenbergstraat 5, Nijmegen

ADVISEURS
ABT, Delft/Velp | DGMR, Arnhem | Advicus, Deventer

OPPERVLAKTE (BVO)
14080 m²

UITVOERING
Dura Vermeer Bouw, Amsterdam/Hengelo

PUBLICATIES
_Bouwen aan Ambities, CineMec: BIM maakt het ondenkbare haalbaar, december 2015
_Staalmakers, Onmiskenbaar CineMec, november 2015